升国旗作文
从小学到高中,升国旗系我地每个星期嘅必修课。
上个星期日突然收到通知话星期一要升旗,于是果晚即刻跑翻去。
记得小学果阵六年级做升旗手,升旗礼度企系个升旗台度,有D紧张,脚都好似越企越振,不过其实无咩野,拉下国旗咁好快就搞掂,好似有D儿戏咁。
到左初中就得个企字,高中就更加唔想去,不过都系要去嘅,好似有一次迟到,干脆呢系课室无去。
到左大学更加就好似感觉唔到有升旗呢样野,不过我地之前军训时都全校升过一次(因该系重复左好多次),仲揾左电视台来拍摄。
上个星期一6:00起身,本来希望落大暴雨咁又唔使去,不过呢日就出奇咁晴天。于是心态一转,咁就拿拿临去完唔好再揾第二日一大早来烦我啦。7:15来到荒凉的正门口,久违嘅升旗台系度恭候 多时,不过国旗班的人就拖左好耐,搞到7:40先开始升……15分钟之后终于搞掂,睇翻好耐未睇过嘅升国旗仪式好似又有点怀念……